Joulu 2020

Ei sitä viime Jouluna arvannut, että seuraava Joulu on näin erilainen. Käydään maskit päässä ostoksilla ja kaikkialla muuallakin. Joulujuhlat on peruttu. Perheen koululaiset katsovat koulussa joulujuhla-päivänä tietokoneelta etäkirkkoa ja videotervehdyksiä. Viimeisiä kalenterinluukkuja avataan silti samalla jännityksellä kuin ennenkin.

Kodin Joulussa korona ei välttämättä näy. Koristeita on ripustettu sinne tänne. Ostettuja ilmastokauhistuksia, itse tehtyjä himmeleitä ja paperitähtiä. Samat kinkut, laatikot ja rosollit on Joulupöydässä tarjolla, aivan niin kuin ennenkin. Joulupaketteja on. Konvehteja on. Joululaulut soi. Joulusauna lämpiää. Meillä toistaiseksi on Äänekoskella jopa lunta.

Kliseisesti laulussakin sanotaan, että sydämeeni Joulun teen. Oli Joulu yltäkylläinen ja runsas tai vaatimaton, se on sydämissä. Joulu on tunne, eikä sitä voi kokea kuin jokainen itse. Sitä ei voi antaa. Joulumieltäkään ei voi konkreettisesti jakaa, koska sekin on tunne, mutta tunteilla on tapana tarttua. Tällaisella reseptillä yritän itse Joulumieltä ”jakaa”. Jospa oma Joulumieleni tarttuu, kun siitä kerron.

Meillä ei Joululahja määrillä pröystäillä. Itse koen, että Joulu on hiljentymisen, yhdessä olon ja läsnäolon aikaa. Tunnelma tulee kynttilöistä, piparin tuoksusta ja muista pienistä asioista. Meille ei tule instakuusta. Meiltä ei tule kinkku- ja kirjolohikuvia hopeavadilla. Ei. Mieluiten en avaa koko somea Jouluaattona.

Ulkolyhdyt omassa pihassa.

Kaupunki on perunut tulevan Uuden Vuoden ilotulituksen vastuullisuus syistä. Tarvitseeko erikseen mainita, koska korona. Tiedän, että silti raketteja taivaalle paukkuu ja kelin salliessa aion nostaa droneni ilmaan ja tallentaa taivaalla olevan Uuden Vuoden vieton juuri sellaisena kuin se on. On se vaatimaton tai mahtava, se on sellainen mitä meillä tänä vuonna on. Jos joku tietää Äänekoskella hienoja paukkuja taivaalle lennättävänsä, voi vinkata minulle, niin käännän dronen linssin siihen suuntaan.

Blogi jää loppuvuodeksi Joululomalle. Rauhallista Joulun aikaa ja parempaa vuotta 2021 kaikille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s