Satasella ruokaa noin viikoksi 3-4 hlölle

Arki rullaa ja kotisorvi laulaa taas! Ihanaa. Joulun ja uudenvuoden pyhien jälkeen meidän ruokavarat olivat kaapeista huvenneet. Tein uudenvuoden päivänä tutkimustyötä netissä ruokatarjousten parissa seuraavalle arkipäivälle. Tykätään syödä enimmäkseen terveellisesti ja suht tavallista ruokaa. Se missä salaattiaineet ovat huokeimmat ja kana tarjouksessa kiinnostaa aina. Tällä viikolla taloudessamme on kattiloista syömässä 1-2 aikuista, yksi teini ja yksi neljävuotias.

Tein kauppalaput tarjouksien perusteella kolmeen eri kauppaan. Yhden kauppaketjun osalta tosin en löytänyt netistä tarjouksia lainkaan vuoden ensimmäiselle viikolle, mutta ostan yleensä enimmät muutenkin sieltä, koska hinnat siellä ovat enimmäkseen okei. En tässä tekstissä nyt erittele kauppojen nimiä, mutta tekstin alla olevalta YouTube videolta voi katsoa tarkemmin missä kaupoissa olen pyörinyt. En ole miettinyt viikoksi valmista ateriamenua, vaan ostin niitä raaka-aineita joista yleensäkin teen ruokaa.

Kotimaisen tomaatin ja kurkun hinta on meidän kylällä pyörinyt jo jonkin aikaa lähellä 5e / kg tasolla. Nämä hinnat ovat ylittäneet minun tilipussini kipurajan. Pyrin kuitenkin siihen, että kotona on tarjolla lähes joka päivä tuoretta salaattia ja katson parhaani mukaan salaattiin käytettävät tuotteet tarjouksista. Tällä kertaa löysin kirsikkatomaatteja, joiden kilohinta oli 3,80e /kg (ulkomaisia). Löysin myös ulkomaista kurkkua vähän reilun 3e / kg hintaan. Ulkomaista kurkkua oli tarjolla ainoastaan yhden kaupparyhmän edustajan hyllyssä.

Minä tiedän, että on moraalisesti väärin valita halvempi ulkomainen kalliimman kotimaisen sijaan, mutta sitten meillä nykyhinnoilla jää kyllä salaatit syömättä. Paprikat ja valmiiksi revityt salaattipussit ostin normaalihintaisina. Olisi toki edullisempaa leikellä kiinankaalinsa itse, mutta toisaalta salaattimix-pusseissa on erilaisia raaka-aineita baby pinaatista rucolaan, punasalaattia yms. Ja tältä osin helpotan myös itse salaatinteko prosessia, kun voin nostella salaatin vain pussissa kuppiin, eikä minun tarvitse ostaa 4 eri ainesta erikseen itse. Salaattimixit on jopa huuhdottu valmiiksi. Pilkottavaa tuoresalaattiin riittää silti.

Peruna, pasta, riisi, porkkanat ja sipuli ovat edelleen onneksi suht edullisia. Tällä kertaa kasseihin tuli 3kg perunoita, 2,2kg pastaa ja 1kg sipulia. Porkkanoita ja riisiä kaapissa olikin vanhastaan.

Pakasteesta keräsin mukaani 2 pss pinaattia, 2 pss pikku porkkanoita, 2kg wok vihanneksia, 2 pss makeaa maissia, 1 iso pussi parsakaalia, 2 pientä ranskalaispussia, 2 pkt kalapuikkoja ja pussillisen rukiisia karjalanpiirakoita.

Omenia ostin kilon, avokadoja 800g ja banaania 1,5kg. Nelivuotiaalle lisäksi välipaloiksi muutama purkki Piltin mangososetta. Mehuja juodaan aika vähän, mutta tällä kertaa retkahdin ja mukaan lähti 1 litra appelssiinituoremehua.

Kalapuolta edustaa 2 prk salaattitonnikalaa (ja kalapuikot pakasteena). Kanaa ostin yhden n. 300g rasian ja sika-nautajauhelihaa 800g. Yksi Hk sininen lenkki, 2 pkt poprillia, 2pkt kevyitä nakkeja. Leikkeleinä 1 pkt kanan ohuen ohutta leikkelettä.

Valmiseineksistä mukaan lähti tarjouksessa olleita lihapiirakoita 2pkt (4kpl / per pkt) ja teini halusi nuudeleita muutaman paketin. Säilykehyllystä hain salaattiin ison purkin paprikatäytteisiä oliiveja (tämä riittää viikkoja).

Maitoa on nyt kaapissa 9 litraa (noin viikoksi) ja 150g jogurttipurkkeja toistakymmentä sekä n. 6dl ruokakermaa. Munia ostettiin yksi 15 kpl:n kotelo, kotona oli vajaa kotelo vielä. Juustoa kotona oli myöskin puolisen kiloa ennestään.

Leipähyllystä ostin 1 ison vaalean paahtoleivän (1 iso paahtoleipä pkt on pakastimessa valmiina, teeleipiä tai muita leipiä saatan leipoa lisäksi itse), rasvahyllystä kilo flooraa. Extrana kokeeksi purkillinen maapähkinävoita, sekä tarjouksesta 4dl kookosmaitoa optioksi pannariin ja / tai kanakeittoon.

Maustekaappiin hankin täyttönä 1 purkin chilimaustetta ja 1pkt kanaliemikuutioita.

Eihän me tätä kaikkea viikossa saada syötyä, flooraa ja pastaa esim. riittänee ensi viikollekin. Jotain muuta on puolestaan ehkä loppuviikosta haettava lisää ja toisaalta esim. edellisten viikkojen kaurahiutaleet (ostan 5kg kerrallaan), riisit ja jauhot riittävät tällekin viikolle.

Mitä ruokaa näistä saa?

Näistä raaka-aineista valmistuu viikon aikana 3-4 hlölle liha-makaronilaatikkoa / tai liha-perunasoselaatikkoa, kanakastike tai kanakeitto, aamupalamunakkaita, pannukakkua tai vohveleita tai lettuja, pinaattilettuja, pinaattikeittoa ja karjalanpiirakoita, perunoita ja uunimakkaraa, perunamuusia ja makkarakastiketta tai vaikka makkarakeittoa. Pastaa ja jauhelihakastiketta (tomaattisoseita on kaapissa kastikkeisiin), lihapiirakoita ja nakkeja, ranskalaisia ja kalapuikkoja ja mitä nyt ikinä keksiikään tehdä.

Aterialisukkeiksi parsakaalia. pikkuporkkanoita ja tuoresalaattia. Tuoresalaattia voin ”rikastaa” kanamunilla, tonnikalalla ja / tai säilykeoliiveilla. Paahtoleivästä saa myös paahdettuna kivoja pikku kuutioita salaatin kylkeen. Salaatinkastikkeita kotoa löytyy entuudestaan ja jos ei, niin öljyä ja mausteita on hyllyssä aina.

Näin talvisaikaan nuotiomakkarat on ihan supermahtava ”ateria”, vaikka puitteet tuossa yleensä on enempi kuin ”puoli ruokaa”.

Välipaloiksi hedelmiä, jogurttia ja itse tehtyä smoothieta, kun pakastimesta käytetään esim. banaanin kaveriksi viime syksynä itse kerättyjä mustikoita tai pihasta kerättyjä mustiaviinimarjoja.

Pakastemarjoista keittyy myös tarvittaessa mehukeittoa tai kiisseleitä. Voidaan myös leipoa esim omenapiirakka ja tehdä siihen vaniljakastike itse. Voi tehdä myös omenahyvettä, pullaa tai vaikka korvapuusteja. Karkkia ei nyt joulun jäljiltä juurikaan mieli tee. Meillä on yleensä lauantai herkkupäivä, jolloin voidaan kympillä käydä irtiksiä ja popparia ostamassa tms.

Ruoanhinnan nousu on eniten vaikuttanut meillä liha- kala- ja kanatuotteiden hankintaan ja valmiseinekset jäävät helposti kaupan hyllyyn. Jauhelihakastikkeeseen laitetaan vähemmän lihaa ja korvataan lihaa esim. ruskeilla pavuilla. Kanakastikkeeseen meillä riittää nykyään pikku paketti kanasuikaleita ja laitetaan sitten esim. suikaleiden kaveriksi ruokakermaa suurustumaan ja lisäksi pussillinen maissia korvaamaan vähennettyä kanaa.

Syödään entiseen verrattuna enempi pastaa, perunaa, riisiä ja kasviksia. Parsa pakasteena on edullisempaa kuin tuoreena. Valmisruokia ostetaan todella harvoin ja kaikki pyritään tekemään itse. Avokadoa ostan vain jos se on todella hyvässä tarjouksessa.

Texmex-päivät, pizza-perjantait ja nouto kebabit ovat vähissä, eikä täällä skutsissa woltit ja foodorat palvele.

Ylipäätään katson kaupassa, että suurinpiirtein kaikki mikä maksaa alle 3e / kg on edullista vatsan täytettä (paitsi peruna ja pasta, ne jäävät 1-2e/kg hintaan), mutta valitsen tuotteita kuitenkin terveysnäkökulmaa ajatellen ja kyllä niitä viiden euron kilohintaisia kurkkujankin välillä on koriin laitettava. Voisin syödä miten vain, jos ruokkisin vain itseni. Mutta kun suita enempikin, en voi syödä mitä haluan, vaan sitä mihin on varaa ja jota voin tarjota koko perheelle.

Ruoasta säästämisajattelu jakaa mielipiteitä ja herättää kysymyksiä mihin kaikki rahat menevät, jos pitää tarkkaan miettiä mitä ruoka maksaa ja missä se on edullisinta. Herää kysymyksiä jaetaanko taloudessa kuluja yms. Koteja on todella monenlaisia, niin on myös tulotasoja ja on monenlaisia menoja ja taloudellisia tilanteita. Minun kokemukseni mukaan nämä seikat eivät ole vakioita. Tällä kertaa näin, jollain toisella kertaa ehkä toisin, mutta monesti näin.

Ei meillä silti nälkää nähdä ja kokonaisuutena on ihan kivaa. Nelivuotiaalle on postissa tulossa leikkikeittiöön uusia leluja, vloggaan ja bloggaan omassa wifissä, kuuntelen storytelliä, youtube musicia ja katsotaan useampaa eri suoratoistopalvelua. Emme käytä päihteitä. emmekä pelaa uhkapelejä. Kaipa tämä on jokaisen oma asia MITEN rahansa laittaa. Koettu hyvä hyvinvointi kai meillä itse kullakin on se mukavuusalue jolla halutaan olla ja me kaikki olemme erilaisia sen suhteen millä asioilla siihen pääsee.

Toki toisinaan tulee ”hupipäiviä”. Esimerkiksi ensi viikolla minulle on rakenneultra tulossa ja se tehdään 120km päässä keskus-sairaalassa. Puoliso ja nelivuotias lähtee mukaan ja samalla reissulla tietysti syödään ja juodaan kahvit ulkona ja nelivuotias pääsee Leo’s leikkimaahan leikkimään yms. Tällaisiin päiviin uppoaa matkakuluineen helposti yli satanen päivässä. Onneksi näitä päivä ei ole usein. Perusduunari saa hyvänä kuukautena n. 20 satasta käteensä ja päiviä on kuukaudessa n. 30. Ei voi joka päivä kuluttaa satasta ja jonain viikkona satasella noin viikon ruoat on suorastaan täydellistä. 🙃

Kiitos taas kun luit tästä kituliaasta elämästäni. 😅 Minä tiedän että hyvin monelle tässä oli samaistumispinta-alaa hyvin paljon ja joidenkin mittapuulla minulla menee todella hyvin.

Seuraavaan kertaan!

Kauppapäivä vlogini Youtubessa: